Ministerie van EZK en maakindustrie lanceren grondstoffenscanner

21-03-2018

Grondstoffen als kobalt, lithium en antimoon zijn essentieel bij de productie van telefoons, windmolens of elektrische auto's, maar zijn beperkt beschikbaar, bijvoorbeeld door mogelijke uitputting, maatschappelijke aspecten zoals slechte arbeidsomstandigheden of omdat de prijzen sterk beïnvloedbaar zijn. Het ministerie van EZK en de maakindustrie lanceren daarom de grondstoffenscanner.

David Pappie, directeur Topsectoren & Industriebeleid, stelt dat een ondernemer op de website www.grondstoffenscanner.nl direct inzicht kan krijgen in de leveringszekerheidsrisico's van kritische grondstoffen en wat hij kan doen om deze risico's te verminderen.

 

De grondstoffenscanner is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van EZK, Koninklijke Metaalunie en FME en is speciaal ontworpen voor mkb- en grootbedrijven in de maakindustrie. TNO heeft onderzocht welke grondstoffen in Nederland en Europa nodig zijn en waar deze vandaan komen. Peter Bongaerts, directeur beleid bij FME, zegt hierover: "De leveringszekerheid van kritische grondstoffen is cruciaal voor de Nederlandse maakindustrie. Zeldzame aardmetalen komen in veel producten voor, zoals in windmolens en ledverlichting."

Lees meer over