Wat doe je als de burgemeester je belt met zo'n verzoek?

27-01-2017

Het is nooit het plan van vader en zoon Van den Brink om hun uit de hand gelopen hobby voor een groot publiek open te stellen. Maar daar brengt een telefoontje van de burgemeester verandering in. Zo ontstaat in Alphen aan den Rijn het eerste vogelpark ter wereld. In de serie Overlevers: het verhaal van Avifauna.

 

Er is op deze mooie voorjaarsdag nog geen publiek in Avifauna. Eigenaar Martien van der Valk heeft zo alle gelegenheid om eens rustig van zijn vogels te genieten, sigaar in de mond, hand op de reling. Van vogels weet hij niet zoveel af. Hij heeft het park nog maar net overgenomen van gemeente Alphen aan den Rijn voor één gulden erfpacht. De flamingo’s vinden het best. Onder de van takken gemaakte brug maken ze hun toilet of scharrelen wat rond in het ondiepe water. Wie weet vinden ze nog ergens een lekker hapje.

Er is nog geen publiek. En zo kan avifauna-eigenaar Martien van der Valk nog even rustig rondlopen
Er is nog geen publiek. En zo kan avifauna-eigenaar Martien van der Valk nog even rustig rondlopen
Foto: Hollandse Hoogte/archief Spaarnestad, 1956

Horecaondernemer Martien van der Valk heeft dan wel Avifauna overgenomen, maar de oprichter is hij niet. Dat is groot vogelliefhebber Gerard van den Brink. Met zijn familie woont hij op landgoed Ten Rhijn. Vogels zijn zijn grote hobby en samen met zijn vader bouwt hij een paar volières op het landgoed. Een mooie rozentuin, bomen, vijvers en wat bruggetjes maken het geheel af. De uit de hand gelopen hobby van de twee blijft niet onopgemerkt. In 1949 belt de burgemeester zoon Van den Brink op. In de gemeente zijn veel mensen christelijk en mogen op zondag alleen maar wandelen. Of het hek van het landgoed niet een keer open kan voor de nieuwsgierige dorpsgenoten? Het succes is overweldigend en de volgende dag komt hetzelfde verzoek. De drukte brengt vader Van den Brink op het idee om een gulden entree te vragen. Die gulden schrikt de bezoekers niet af. In 1950 opent het eerste vogelpark ter wereld officieel de deuren en heeft dat jaar vijfhonderdduizend bezoekers.

 

Op de openingsposters van Avifauna staat een toekan. De familie Van der Valk besluit bij overname om deze toekan, en geen valk, te gebruiken voor hun horecagelegenheden. De reden is dat zo net na de oorlog een roofvogel de mensen nog te veel herinnert aan de symboliek van de nazi’s. Een toekan is een stuk vrolijker.

 

Hoe ’t allemaal ooit begon? Kijk hier maar eens

 

Nou vooruit dan, nog een beetje nostalgie