Tatoeage verwijderen? Deze ondernemer geeft spijtoptanten een tweede kans

10-04-2019

Een pistool op je gezicht getatoeëerd? Probeer dan maar eens werk te vinden. Andy Han helpt mensen met een uitkering door gratis hun tatoeage te verwijderen. 'Een tatoeage is geen trui die je zomaar even uittrekt.'

 

Het liep storm bij de tattoo- en laserpraktijk van Andy en Dex Han – zij zet ze, hij haalt ze weg – net na het WK voetbal. Mensen zagen de Braziliaanse voetballer Neymar op tv en wilden net als hij tatoeages op hun hals en vingers. 'Wat jongeren niet beseffen is dat die sporthelden financieel onafhankelijk zijn', zegt Han. 'Die hoeven hun hele leven niet meer te solliciteren. Zet jij als 'gewone' jongere een tattoo op een zichtbare plek, dan is dat in principe onomkeerbaar. Het is niet een trui die je even uittrekt als je hem niet meer leuk vindt.' En ja, dan heb je een probleem als je *fuck you* op je vingers tatoeëert, of een pistool in je gezicht laat zetten.

Mission possibleSoms lijkt het alsof ondernemers zich alleen bezighouden met het runnen van het bedrijf, omzet draaien, personeelstekorten. In de praktijk zetten ze zich ook onbaatzuchtig in voor de medemens. Daar kunnen vele, vele uren inzitten, getuige deze ondernemers. Wat drijft ze? Waarom doen ze wat ze doen? En: wat voor kennis en kunde nemen ze mee naar hun goede doel? Forum maakt een serie over deze ondernemers met een missie. Deel 1: Jasper Schoenmakers van K10 Workingdogs zet zich in voor veteranen. Deel 2: Cecilia Scharringa maakt vaasjes met bloemen voor de eenzamen. Deel 3: Horecaondernemer Roxanne Machielse rent marathons voor de Stichting Kinderen Kankervrij. Vandaag deel 4: Andy Han verwijdert gratis tatoeages bij mensen met een uitkering.

Leven lang spijt van tattoo

'Jongeren hebben problemen thuis, hangen rond met de verkeerde vrienden. Maar dan word je ouder, je wilt een baan. En solliciteren met *fuck you* op je vingers? De werkgever denkt natuurlijk: dat betekent problemen. Die baan krijg je niet. Mensen nemen impulsieve beslissingen waar ze hun leven lang spijt van hebben.' Han's bloedeigen dochter liet na een avondje stappen met studievriendinnen een wijnglas achter haar oor tatoeëren. 'De volgende dag kwamen de tranen: wat heb ik gedáán?' Voor Han net dat duwtje om de stichting Spijt van Tattoo op te richten.

 

Wil je weten hoe dat gaat, een tattoo weglaseren? Bekijk dit filmpje:

 

600 aanmeldingen

Hij haalt kosteloos zichtbare tatoeages weg bij mensen met een uitkering. 'Ik wil ze helpen een tweede kans te krijgen voor het maken van een eerste indruk.' Van de ruim 600 aanmeldingen kan Han er 'maar' 60 helpen. 'Ik spendeer hier één dag per week aan. Een dag waarop ik gewoon geld had kunnen verdienen.' Een tattoo weghalen kost zo'n tien keer meer dan het zetten ervan – daar ben je al gauw 300 euro aan kwijt. ‘Absolute voorwaarde’ is dat de deelnemers meedoen aan Han’s documentaire, over de gevolgen die een niet te bedekken tattoo kan hebben op je leven. Hij wil die tonen op middelbare scholen.

 

'Het hangt er zó van af waar je wiegje heeft gestaan'

 

Geen zichtbare tatoeages

Han is alweer bezig met zijn volgende campagne: branchegenoten overtuigen geen zichtbare tatoeages te zetten bij jongeren onder de 21. De ondernemer is op een leeftijd gekomen om 'iets goeds' te doen voor de maatschappij. Zijn hart bloedt soms bij de verhalen die hij hoort. 'Een binkie van 8 die opgroeit bij verslaafde ouders. Zo'n iemand wil ik helpen. Het hangt er zó van af waar je wiegje heeft gestaan.'