Niet zo treuzelen met eID!

19-02-2015
  • Ondernemers wachten al tijden op eID-stelsel
  • Maar kabinet lijdt aan koudwatervrees

Een ratjetoe aan usernames, wachtwoorden, codes, readers en pasjes: jezelf goed identificeren op internet is geen sinecure. Niet voor burgers, maar ook niet voor bedrijven. Daarom zitten e-commerce ondernemers al tijden te springen om een eID-stelsel. Maar hoe graag ondernemers ook willen, Den Haag wil maar niet opschieten. Voorlopig worden er nog geen onomkeerbare beslissingen genomen, schreven ministers Plasterk en Kamp vorige week aan de Tweede Kamer. Weliswaar werd in het regeerakkoord opgenomen dat in 2017 burgers en bedrijven digitaal zaken moeten kunnen doen met de overheid, een breed gebruik van eID's is nog ver te zoeken.

Elektronische identiteitsvaststelling door overheden en door bedrijven wordt door een nieuw eID-stelsel betrouwbaar, veilig en makkelijk. E-commerce ondernemers kunnen niet wachten, maar ook andere branches, zoals de zorg, het onderwijs en accountancy, kijken reikhalzend uit naar de vervanging van het verouderde DigiD door een eID-stelsel. Het stelsel reduceert voor ondernemers fraude en kosten, doordat ze geen eigen identificatiemiddel meer in de lucht hoeven te houden. Daar profiteert iedereen van, ook de consument. Die wordt zo in staat gesteld om zich gemakkelijk online te identificeren bij ondernemers en bij de overheid, zonder de controle te verliezen. Ondernemers, overheid én consumenten ontzorgd, mooier kan het niet.

Natuurlijk zijn betrouwbaarheid, privacy en veiligheid speerpunten bij de  ontwikkeling van het nieuwe stelsel, zoals verschillende Kamerleden al meerdere malen aangaven – het overheidsmiddel DigiD bleek al meer dan eens niet betrouwbaar. Maar laat dat geen argument zijn om stil te blijven staan. Verschillende landen in Europa hebben laten zien dat het ontwikkelen van een publiek-privaat eID-stelsel kan. Kijk bijvoorbeeld maar naar Estland, Zweden, Denemarken en het Verenigde Koninkrijk, waar men al veel verder is met digitaal burgerschap en de e-overheid. In geen van die landen hebben zich incidenten voorgedaan. De overheid zou er daarom goed aan doen haar koudwatervrees te overwinnen en voortvarend door te gaan met eID.

Dit artikel komt uit de print Forum