‘Help Limburg en regel de verbreding van de A2’

10-10-2017

Dagelijks files op de A2 tussen Eindhoven en Weert. Maar geen reden voor verbreding van de A2? Dat kan toch niet waar zijn, zegt transportondernemer Marius Verschuuren. Maar dat is het dus wel. Tenzij…

 

‘Een vergoeding voor spitsmijden. Denk je nou werkelijk dat je met dit soort halfzachte maatregelen de files op de A2 tussen Eindhoven en Weert uit de wereld kunt helpen? Kansloos’, voorspelt Marius Verschuuren, directeur van Thijs Logistiek uit Weert. Maar het lijkt er op dat de regio het er toch maar mee moet doen. Verkeersminister Melanie Schultz meldde onlangs dat een verbreding van de A2 tussen Eindhoven en Weert er voorlopig niet in zit. Volgens de bewindsvrouw zijn er grotere knelpunten, ook in Zuid-Nederland. Dus houdt ze de hand op de knip. Wat haar betreft moet de regio het voorlopig maar doen met maatregelen als spitsmijden. Verschuuren vindt dat onbegrijpelijk. En collega’s, gemeenten in de buurt van de snelweg en burgers uit de regio denken er net zo over. De A2 is de slagader van Limburg en de verbinding met de rest van Nederland. Op de weg, die grofweg loopt tussen Amsterdam en Maastricht, zijn files aan de orde van de dag. En allang niet meer alleen in de spits. Zeker op het weggedeelte tussen Eindhoven en Weert is het de hele dag door dringen geblazen.

 

'Het kost hoe dan ook geld: ook als de verbreding van de A2 uitblijft'

 

Verbreding A2 afblazen kost ook geld

Het bedrijf van Verschuuren is gevestigd op een ruim opgezet bedrijventerrein in Weert. Op papier een perfecte locatie. Want met een beetje mazzel ben je binnen een paar minuten bij de oprit van de snelweg. Maar eenmaal daar aangekomen, rest voor de chauffeurs van het bedrijf steeds vaker niets anders dan aansluiten in een lange rij langzaam rijdend en stilstaand verkeer. Redelijke alternatieven zijn er niet; het aantal doorgaande wegen in Limburg is nu eenmaal niet dik gezaaid. En provinciale en gemeentelijke (sluip)wegen bieden ook geen oplossing. Daar kunnen ze in het Brabantse Heeze over meepraten. Als het verkeer op de A2 richting Eindhoven vastloopt, verleggen berijders van personenauto’s en vrachtauto’s massaal hun route richting de smalle weg door de oude dorpskern. Die is daar niet op berekend. En dus staat het binnen de kortste keren ook daar vast. Zie je vracht dan nog maar eens just in time aan te leveren. Verschuuren weet een deel van het probleem op te vangen door transport in de nachtelijke uren. Maar dan moeten zijn chauffeurs extra uren maken. ‘Alles bij elkaar leveren de files als gevolg van het uitblijven van de verbreding van de A2 ons bedrijf een jaarlijkse extra kostenpost op van 5 procent. Zoiets komt hard aan in werk met een winstmarge van slechts enkele procenten.’

 

Verbreding A2 is economische noodzaak

Dát het verkeer op de A2 – zeker nu de verbreding van de A2 uitblijft – steeds vaker vastloopt, verbaast Verschuuren niet. De snelweg telde bij de opening in de jaren zestig 2x2 rijstroken. Een halve eeuw later is er op sommige plaatsen wat asfalt bij zijn gelegd voor de aanleg van spitsstroken. Maar op wegvakken zoals tussen Eindhoven en Weert is alles verder vrijwel bij het oude gebleven. En dat terwijl het aantal auto’s dat over dat deel van de A2 rijdt explosief is gegroeid. En het dreigt alleen maar erger te worden. Onder meer door de sterke economische ontwikkeling van de regio.

 

'je wilt het beieren van nederland toch niet ontsluiten met een karrenspoor?'

 

Limburg is in trek bij logistiek dienstverleners. De aankoop door een projectontwikkelaar van 30 hectare grond in Weert – met bestemming logistieke activiteiten – past in dat beeld. Net als het bericht dat Lidl in Venlo 17 hectare grond heeft gekocht voor de bouw van een centrum voor E-commerce-activiteiten. Met dat centrum wil de supermarktorganisatie Oost-Nederland en een deel van Duitsland bedienen. Goed nieuws voor de regio. Maar het bewijst eens te meer dat de verbreding van de A2 tussen Eindhoven en Weert snel moet worden gerealiseerd. Verschuuren hoopt dat de opvolger van Melanie Schultz dat wél inziet. ‘Deze regio is het Beieren van Nederland aan het worden. Die wil je toch niet ontsluiten met een karrenspoor?’