Europees voorzitterschap moet zich door crises heen slaan

18-02-2016

 

• EU-voorzitterschap door crises bedreigd
• Vluchtelingencrisis existentieel Europees probleem
• Zorgen dat Europa overeind blijft

Het voorzitterschap van de Europese Unie biedt Nederland een mooie gelegenheid om in te zetten op economische groei en het scheppen van banen in Europa. Helaas dreigt die agenda momenteel ondergesneeuwd te raken door een drietal crises. Ten eerste de vluchtelingencrisis, die elk ander Europees onderwerp ondergeschikt maakt. Het is zelfs een existentieel vraagstuk voor de EU. Er zal controle moeten komen over de buitengrenzen, want een ongelimiteerde stroom vluchtelingen kan Europa politiek en maatschappelijk niet aan. Als het aan de buitengrenzen niet lukt, gaan landen hun eigen grenzen sluiten en is de essentie van Europa – vrij verkeer van personen en goederen – ter ziele.

Een ander groot thema is de dreiging van een Brexit. Engeland verzet zich tegen verdere Europese integratie. Als je echter gezamenlijk de grenzen wilt bewaken en de euro wilt behouden, leidt dat automatisch tot meer samenwerking. Dat staat dus op gespannen voet met elkaar. Engeland en de EU moeten er met elkaar uitkomen. Nederland kan en moet daar als voorzitter een belangrijke rol in spelen. Met ook aandacht voor de goede punten van de Britten, zoals het behoud van de fiscale concurrentiepositie en de liberalisering van de arbeidsmarkt.

Een derde crisis hebben we in eigen hand: het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Er ontstaat een rare situatie als de uitslag van dat referendum negatief zou zijn. Want dan moet Nederland als EU-voorzitter naar Brussel om te zeggen dat het Nederlandse volk een verdrag dat door het parlement is geratificeerd, toch niet wil hebben. Daarbij zeggen dat het 'slechts' een raadgevend referendum was, is een zwaktebod. Het is dus zaak ervoor te zorgen dat de Nederlandse burger op 6 april weloverwogen zijn mening geeft.

Europa moet zich door deze crises slaan, want de Nederlandse boterham wordt in de EU gesmeerd. Laat dat dan de inzet van ons voorzitterschap zijn.

Lees meer over
Dit artikel komt uit de print Forum