Doe even rustig aan met de verwarde Britten

29-06-2016

Het was natuurlijk een lachwekkende top-10 die Google vrijdag bekendmaakte. Britse zoekvragen over de EU van die ochtend, zoals: Wat is de EU en Wat zijn de gevolgen van een Brexit? Het illustreert wel dat weinigen goed hebben nagedacht over het gevolg van een Brexit. Zoals afgelopen weekeinde op BBC Worldservice werd gezegd over kandidaat-premier Boris Johnson: 'Het Leave-project is afgelopen, nu begint het We-hebben-geen-idee-wat-we nu-gaan-doen-project'. 

Verlies van goede partner
Wat merkt Nederland er van? Dat verliest een in meerdere opzichten goede partner. De miljoenenhandel in vooral groenten, fruit en andere versproducten zal niet opdrogen, maar het gaat lastiger worden om zaken te doen met een partner die niet meer in hetzelfde huis woont. Nederland is verder een grote investeerder in Engeland en voor nieuwe investeerders is het land onzeker territorium geworden. Politiek gezien raken we een wingman kwijt in Brussel, één die zich ook inzette voor betere Europese regelgeving. En een nuttige tegenkracht voor de Duitse economische Machers en de Franse regulateurs.
De bekende voorvechters van een Nederlands vertrek stonden vrijdag te juichen, maar de meeste politici deinzen gelukkig terug voor een devaluatie van de munt, goud geld betalen om te voldoen aan regels waar je niet over mee mag beslissen (zoals Noorwegen en Zwitserland) en douanecontroles aan de grenzen. Nederland is immers de meest open economie in Europa.

Snel nette exit
Terecht wil premier Rutte de druk op de Engelsen nu niet te groot laten worden. Het past niet om een politieke en economische vriend zomaar af te danken. De post-Brexit chaos aan de andere kant van het Kanaal is ook te groot om nu al op een vertrekstrategie te kunnen bouwen. Geef de Britten een paar weken rust om zichzelf te herpakken. Maar daarna moet er snel een traject liggen voor een nette exit, zonder kleinzieligheden, om weer stabiliteit te brengen in de wereldeconomie. In de tussentijd moet het kabinet nadenken over hoe het verder moet met de EU. Uitleg over de 'Brussel' heeft blijvend onderhoud nodig.