'Ambassades belangrijk voor onze handel'

14-03-2013

De kansen voor Nederland liggen in het buitenland. Vooral in opkomende, niet-Westerse landen. Dat zei Renée Jones-Bos, de hoogste ambtenaar van Buitenlandse Zaken, op een bijeenkomst bij VNO-NCW op 6 maart.

Het postennetwerk in het buitenland speelt een cruciale rol voor ondernemers, de handel en dus Nederland, aldus Renée Jones-Bos. Als hoogste ambtenaar van Buitenlandse Zaken moet zij een enorme bezuinigingsopdracht realiseren binnen haar ministerie. 'We worden kleiner, flexibeler en dynamischer. We gaan naar kleinere kantoren en waar nodig naar kleinere residenties. Dreesiaanse diplomatie noem ik dat.' Maar, verzekerde de secretaris-generaal een zaal vol ondernemers, Buitenlandse Zaken blijft zich inzetten in bijvoorbeeld niet-Westerse landen. 'Want daar liggen nieuwe kansen voor het bedrijfsleven.'

De hoogste ambtenaar van Buitenlandse Zaken ging ook in op het buitenlandbeleid. VNO-NCW is voorstander van het integreren van ontwikkelingshulp en buitenlandse handel. En volgens Jones-Bos werkt dat principe ook. Zij nam Ethiopië, dat jaarlijks 60 miljoen euro ontwikkelingsgeld van Nederland krijgt, als voorbeeld. Daar ontstaat steeds meer bedrijvigheid. 'Hulp plaveit de weg naar handel. Hulp draagt bij aan een beter investeringsklimaat. Onze ontwikkelingsrelaties worden zo handelsrelaties. En die strategie werpt vruchten af', concludeerde Jones-Bos.

Dit artikel komt uit de print Forum