ECHO nr. 13: Europese Commissie start onderzoek verlenging staalvrijwaringsmaatregelen

09-02-2024

De Europese Commissie heeft op 9 februari 2024 aangekondigd te starten met een onderzoek tot mogelijke verlenging van de vrijwaringsmaatregelen op staalproducten.

 

De definitieve vrijwaringsmaatregelen zijn op 1 februari 2019 ingevoerd. Bij uitvoeringsverordening 2021/1029 zijn de maatregelen verlengd tot 30 juni 2024. De maatregelen bestaan uit tariefcontingenten ten aanzien van de invoer in de Unie van

26 categorieën staalproducten.

 

De Commissie zal alle relevante informatie onderzoeken die van belang is om te bepalen of de maatregelen per 1 juli 2024 verlengd en eventueel aangepast moeten worden.

 

De Commissie vraagt producenten om uiterlijk 4 maart 2024 ingevulde vragenlijsten in te sturen. Belanghebbenden kunnen hun visie en eventuele bewijsstukken uiterlijk

26 februari 2024 indienen. Alle opmerkingen en vragenlijsten moeten worden ingediend via TRON.tdi (https://tron.trade.ec.europa.eu/tron/TDI ).

 

Het bericht van de Commissie met nadere informatie is te vinden in het Publicatieblad van de Europese Unie van 9 februari 2024, C/2024/1460 (EUR-Lex - C_202401460 - EN - EUR-Lex (europa.eu). Als u vragen over dit bericht heeft, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via de email: DGBEB-antidumping@minbuza.nl.

 

Producenten en/of verenigingen die mogelijk door dit onderzoek worden getroffen kunnen rechtstreeks contact opnemen via Trade.Defence.Third.Countries@ec.europa.eu.

 

Handige links

• Maatregelen die de EU heeft genomen staan op de EUR-LEX-website.

• Maatregelen of onderzoeken tegen lidstaten van de EU staan op de website van de Europese Commissie.

• De Europese Commissie heeft een speciale pagina over handelsdefensieve maatregelen voor het mkb: Help for SMEs (europa.eu).

 

Als u nog vragen hebt, kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via e-mailadres: DGBEB-Antidumping@minbuza.nl.

Aanmelden ECHO-berichten

Geïnteresseerd in handelspolitieke informatie over bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, antidumping en vrijhandelsakkoorden? Meld u hier aan voor deze service van Buitenlandse Zaken, VNO‑NCW en MKB‑Nederland i.s.m. ICC Nederland en de Kamers van Koophandel.