Vitaliteit is gezonde financiën én gezonde mensen

16-10-2020

Hoe vitaal is jouw onderneming? Die vraag kun je volgens mij op twee manieren benaderen. Zeker in de huidige coronatijd. Misschien denk je bij ‘vitaliteit’ meteen aan de bedrijfseconomische kant: is de onderneming financieel gezond en heb ik genoeg buffers om deze crisis door te komen?

 

Ik vind dat je óók naar je werknemers moet kijken, de human capital benadering zeg maar. Hoe steken je mensen in hun vel en zijn ze voldoende toegerust om hun werk goed te kunnen uitvoeren? Ik ben ervan overtuigd dat beide zaken essentieel zijn om het voortbestaan van bedrijven te garanderen.

 

Houd vitaliteit ondernemingen op peil

Als LWV-voorzitter en bestuurslid van VNO-NCW help ik mee de belangen van ondernemers te behartigen. We zijn er gezamenlijk in geslaagd om bijvoorbeeld bedrijven die eerst buiten de boot dreigden te vallen, toch in aanmerking te laten komen voor financiële overheidssteun. Daar blijkt maar weer uit hoe belangrijk onze krachtenbundeling is. En vervolgens hoop ik dat de overheid ook echt de beloofde investeringen, zoals die in bouw en infrastructuur snel gaat uitvoeren. Zo houden we de vitaliteit van alle ondernemingen op peil. De bedrijfseconomische, welteverstaan.

 

Weerbaar en wendbaar zijn 

Daarnaast moet je dus naar het menselijke kapitaal binnen de onderneming kijken. Ik ben er vast van overtuigd dat waardering, een schouderklop, heel belangrijk is voor medewerkers. Laat zien dat je iemands inzet en geleverde prestaties op de juiste waarde schat. Maar waardering is niet alles. We moeten er ook voor zorgen dat onze mensen weerbaar en wendbaar zijn en dat ze snel kunnen inspelen op veranderingen. Ook een goede fysieke en mentale gesteldheid is van groot belang. Kijk maar eens hoe uitdagend het is om bijvoorbeeld thuis te werken met twee kinderen die om je heen rennen.

 

Aanpassen aan verandering

Gezonde financiën en gezonde mensen zijn de sleutel. Ik ben ervan overtuigd dat het één niet zonder het ander kan. Charles Darwin zei het al: ‘Het zijn niet de sterksten of slimsten die overleven, maar degenen die zich het beste aanpassen aan een veranderende omgeving.’

 

Giel Braun

Voorzitter Limburgse Werkgevers Vereniging