Sleuteltechnologie: versnippering kunnen we niet gebruiken

01-07-2020

Sleuteltechnologieën – zoals kunstmatige intelligentie – zijn cruciaal voor de toekomst van onze samenleving. Die helpen ons met baanbrekende innovaties vooruit op zo'n beetje alle fronten. En zorgen daarmee voor een beter klimaat, minder verspilling, betere zorg, schoner vervoer en efficiëntere productie. Maar ze kosten ook geld en daar zit nou juist het probleem.

 

Extra geld naar onderzoek en innovatie

Nu langzaam de verkiezingsstrijd begint los te barsten, begint het ook weer miljarden te regenen. Wie zijn onderwerp een beetje serieus neemt, is nu bezig met een forse claim. Terecht natuurlijk. Zo vind ik dat er flink extra geïnvesteerd moet worden in onderzoek en innovatie. Om misverstanden te komen: dat moet in zowel vrij als toegepast onderzoek, dus in de volle breedte van de wetenschap als gericht in een aantal uitdagingen waar ons land voorstaat.

 

Algoritmes

Maar de verkiezingen, die duren nog even. Tot die tijd is het belangrijk dat we geld dat er al is, zo slim mogelijk inzetten. Staatssecretaris Mona Keijzer gaf onlangs het goede voorbeeld. Ze investeerde extra in kunstmatige intelligentie en in quantumtechnologie, juist omdat ze weet dat Nederland hier in achterloopt op de rest van Europa. Volgens mij een hele goede keus: algoritmes zullen in toenemende mate onze toekomst bepalen.

 

Motie

Helaas volgde minister van Engelshoven van OCW niet het voorbeeld van staatssecretaris Keijzer. Zij kon 22 miljoen verdelen over de wetenschap en deed dat veel te versnipperd. Slechts een derde van dat geld wordt echt gericht ingezet. Volgens haar allemaal prima afgestemd met de kenniscoalitie. Welk algoritme daarvoor is gebruikt weet ik niet, maar in ieder geval niet het goede. Geen wonder dat de Tweede Kamer wees op het advies van de kenniscoalitie om dat geld gericht in te zetten, en een motie overweegt om het geld te investeren in sleuteltechnologieën.

 

Toekomst

We hebben de kans om hier heel gericht een impuls te geven aan de toekomst van ons land. Laten we dat dan doen. Dan staan we nog sterker met onze claims voor extra geld in de toekomst.