Onze internationaal opererende bedrijven moeten eerlijk kunnen concurreren

15-04-2021

Alle ogen zijn deze weken gericht op de vierkante kilometer rond het Binnenhof. Logisch natuurlijk, gezien alle perikelen rond de formatie. Toch zou ik willen dat er ook nog wat ogen overschieten om de perikelen elders in de wereld tot ons door te laten dringen. Verontrustende ontwikkelingen die onze welvaart rechtstreeks bedreigen.

 

Internationaal opererende bedrijven

Nederland is tot nu toe gezegend met een keur van sterke, internationaal opererende bedrijven. Neem een bedrijf als Boskalis dat onlangs weer een huzarenstukje leverde in het Suez-kanaal. En het bagger- en offshore concern Van Oord of het bouwbedrijf Koninklijke BAM. Samen zijn dit soort bedrijven – en vele kleinere internationaal opererende ondernemingen – nu nog goed voor een derde van ons BNP en 2,4 miljoen banen.

 

Afgetroefd door gesubsidieerde staatsbedrijven

Ik zeg: nu nog, want de laatste tijd hebben Europese bedrijven het zwaar. Zo worden ze regelmatig door zwaar gesubsidieerde buitenlandse staatsbedrijven afgetroefd met bodemprijzen. Die heftige concurrentie is nog zuurder omdat Europese bedrijven andersom weinig tot geen kans maken op bijvoorbeeld de Chinese markten.

 

De wereld is veranderd

Gelukkig ligt de tijd dat Europa zich naïef opstelde met betrekking tot dit soort praktijken, achter ons. De wereld is veranderd, en dat moeten we erkennen. Hoe waardevol we een gelijk mondiaal speelveld geordend door WTO- en OESO-afspraken ook vinden. 

 

Niet verzinken in protectionisme

Dat betekent niet dat we moeten verzinken in protectionisme. Wél dat we realistische afspraken moeten maken die onze internationaal opererende bedrijven beschermen. Afspraken zoals het Handels- en investeringsakkoord met China, waardoor we in gesprek blijven en tegelijkertijd duidelijke grenzen stellen.

 

Regels voor eerlijke concurrentie

Nogmaals, onze bedrijven zijn geen kleine jongens en kunnen prima hun mannetje staan als er sprake is van eerlijke concurrentie. Daarom is het goed dat er al vergaande Europese plannen zijn om level playing field-regels te introduceren. En zou het nog beter zijn als de EU ook daadwerkelijk sneller en adequater gaat reageren op marktverstoringen.

 

Beseffen wat er op het spel staat

Als de rook in Den Haag straks is opgetrokken, hoop ik dat er een kabinet staat dat zich terdege beseft wat er op het spel staat. Immers, willen we brede welvaart, dan moeten we onze internationale ondernemingen laten doen waar ze goed in zijn: innoveren, kansen pakken, groeien en impact hebben op de wereld.

 

Ingrid Thijssen

Voorzitter VNO-NCW