Meer vmbo-leerlingen laten kiezen voor de zorg: het kan

10-07-2020

Als de coronacrisis één ding duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat zorgverleners van levensbelang zijn. Ze worden niet voor niks de helden van dit moment genoemd. Maar laten we niet vergeten dat de zorg nog altijd wordt geplaagd door personeelstekorten en de daarmee gepaarde hoge werkdruk. Dat kán anders, en de oplossing ligt misschien wel dichterbij dan we denken.

 

Vmbo-techniek

Jarenlang is er, zeker ook door ons,  gepleit voor meer geld naar technische vmbo- en mbo-opleidingen. Dat was dan ook hard nodig: veel leerlingen en studenten kregen les met verouderd materiaal en netwerken in de regio ontbraken. Inmiddels heeft de inzet op dat vlak zijn vruchten afgeworpen, nu meer en meer jonge mensen voor de techniek kiezen. Waarom passen we dan niet zo'n zelfde strategie toe op vmbo-leerlingen en mbo-studenten in de zorg?

 

Carrière in de zorg

Want wat blijkt nou: veel vmbo-leerlingen kiezen weliswaar het profiel zorg en welzijn – wat je uitstekend voorbereidt op een carrière in de zorg – maar zo'n 33 procent daarvan gaat vervolgens niet verder studeren op het mbo. Ze kiezen een andere opleiding. En van de leerlingen in de theoretische leerweg – de vroegere mavo – kiest maar één op drie voor een mbo-opleiding in de richting van zorg en welzijn. Veel jongeren weten niet dat je in de zorg carrière kunt maken en een baan verzekerd is.

 

Echte zorgprofessionals

Ieder kind moet een opleiding kiezen waar hij of zij gelukkig wordt. Daar ben ik helemaal voor. Maar ik ben ervan overtuigd dat we met een paar simpele aanpassingen veel meer jongeren enthousiast kunnen maken voor de zorg. Er liggen zoveel kansen. Wat denk je van – afgekeken van de techniek – leerlabs, waar studenten het vak kunnen afkijken van echte zorgprofessionals? Of het koppelen van vmbo-studenten aan mbo- en hbo-studenten om hen te laten zien wat voor mooie carrièrekansen er zijn in de zorg?

 

2500 jongeren

Het mooie is: het plan ligt er al. Ik heb er zelf aan meegewerkt. De inzet: het samen bevorderen van een bewuste keuze voor zorg en welzijn en 10 procent meer doorstroom naar het mbo zorg en welzijn vanuit alle vmbo-opleidingen. Dat zouden bijna 2500 jongeren per jaar meer zijn die straks met volle overtuiging voor de zorg kiezen. Dit willen we bereiken door het creëren van netwerken tussen het vmbo, het mbo en de zorginstellingen in de regio. Zo ontstaat verbinding, samenwerking met en kennis over elkaar. Dat ontbreekt te vaak. Maar dat kost veel menskracht en daarmee geld. Het goede nieuws: die 100 miljoen die extra naar het vmbo techniek gaat, die hebben we niet nodig. Met 10 miljoen over de komende vier jaar zitten we al gebakken. Dan moet de samenwerking zijn gerealiseerd.

 

Minder druk op de zorg en blije studenten: het is een win-win situatie. Dus ik zou zeggen: waar wachten we nog op?

 

Gertrud van Erp

Beleidssecretaris onderwijs en scholing