Meer EU-coördinatie in Covid-19 aanpak is bittere noodzaak

09-02-2021

De zorg over de effecten van nieuwe mutaties van het Covid-19 virus groeit. Daarmee groeit ook de zorg dat de 27 EU-lidstaten opnieuw ongecoördineerde lock-down maatregelen en beperkingen van het vrij verkeer invoeren. Een herhaling van de chaos aan de grens zoals vorig voorjaar, veroorzaakt grote onnodige schade aan de volksgezondheid én de economie.

 

48 uur tevoren

Gelukkig heeft de Raad van Ministers van de EU aanbevelingen vastgesteld voor een betere Europese coördinatie van Corona-maatregelen die vrij verkeer beperken en voor meer harmonisatie van gezondheidsmaatregelen. Wijzigingen in het grensbeleid worden nu minimaal 48 uur tevoren aan de andere lidstaten gemeld. De voorspelbaarheid van maatregelen neemt aanzienlijk toe als de lidstaten goed gebruik maken van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle ECDC. Dat moet dus gebeuren.

 

Green Lanes garanderen

Als nieuwe beperkingen aan de grens onvermijdelijk worden, moeten alle lidstaten de vorig jaar ingevoerde Green Lanes voor vrije grensdoorgang van essentieel economisch verkeer strikt respecteren. Zij moeten ook zorgen voor praktische voorzieningen aan de grens. Bijvoorbeeld extra testlocaties waar dat nodig is en een aparte rijbaan zodat essentieel verkeer gewoon door kan rijden.

 

Eten en sanitair

Maar voor vrij verkeer van goederen is meer nodig. Lidstaten dienen ook binnen hun landsgrenzen de vervoersbewegingen van chauffeurs en essentiële reizigers te faciliteren. Daarvoor moet een aantal knelpunten dringend worden aangepakt. Vrachtwagenchauffeurs zijn nu niet verzekerd van sanitaire en eetvoorzieningen onderweg door lockdown- en avondklokken.

 

Uniforme definities

Zakelijke reizigers worden bovendien geconfronteerd met onduidelijke test- of quarantainemaatregelen en verschillende definities. Want waarom zijn service- en installatiemonteurs in Duitsland essentiële reizigers zonder quarantaineverplichting en moeten Nederlandse service- en installatiemonteurs moeten na het verrichten van werkzaamheden in een oranje gebied wél in quarantaine? Dat is een ongelijk speelveld.

 

Alles op alles

De EU en de lidstaten - ook Nederland - moeten alles op alles zetten om veilig vrij verkeer van goederen en diensten in de EU te garanderen. Meer Europese coördinatie is echt nodig. Speciaal voor Nederland is het onbelemmerd functioneren van de Interne Markt essentieel.