Jan Zuidam: Ga aan de slag met positief gezond ondernemen

15-12-2017

Wij gaan van Limburg de positief-gezondste provincie van Nederland maken. En ik daag u uit hetzelfde te doen in uw bedrijf en provincie. Dat is nog eens een ambitieus goed voornemen hè voor het nieuwe jaar. Klopt en daar ben ik niet zomaar op gekomen. Filosoof en schrijver Govert Derix gaf voor onze Limburgse studieclub een lezing over de betekenis van positieve gezondheid voor ondernemers. Dat leidde tot een levendige discussie, want wat is het dan en wat kunnen bedrijven ermee? En het gaf mij de inspiratie om er ook iets mee te dóen. Afgelopen november hebben we om te beginnen Positief gezond ondernemen. Naar een positieve agenda voor Limburg gepresenteerd. En ik moet zeggen, dat werd heel goed ontvangen.

 

Hou medewerkers gezond en vitaal 

Misschien haalt u in eerste instantie de schouders op bij een begrip als ‘positieve gezondheid’. Maar kijk dan eens verder. Want wie eenmaal de kern begrijpt, gaat anders tegen ziekte en bedrijfsgezondheidszorg aankijken. De Nederlandse huisarts Machteld Huber ontwikkelde een nieuwe definitie van gezondheid, die verder gaat dan gezondheid als afwezigheid van ziekte – de negatieve benadering. Gezondheid zou meer een samenspel zijn van aspecten zoals dagelijks functioneren, lichaamsfuncties, zingeving en kwaliteit van leven.

 

Gezond en vitaal houden medwerkers leidt tot minder verzuim

Aan deze positieve gezondheid kun je  als ondernemer aan de slag gaan. Denk aan gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant of DSM’s vitality check (waarbij de nadruk ligt op awareness en gezondheid). Denk aan parkeerplaatsen voor zwangeren, thuiswerken, medewerkers die zelf hun roosters maken. Dit laatste leidde bij chemiebedrijf Sabic tot 20 procent minder verzuim. Het vinden van passend werk voor mensen met een arbeidsbeperking past ook prima in het kader van positief gezond ondernemen.

 

Ga aan de slag met people, profit, planet en plezier 

Filosoof en schrijver Derix liet zien dat andere dimensies van ondernemerschap, zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen en talentontwikkeling, hiermee verband houden. Hij noemt dit positief gezond ondernemen. Een visie die mijns inziens prima past in de aanpak van people, profit, planet: de drie P’s. En het mooie is je kunt er nog een vierde ‘P’ aan toevoegen als je positieve gezondheid combineert met positief gezond ondernemerschap. Die van plezier. Wij gaan er mee aan de slag. U ook?

 

Jan Zuidam

Voorzitter Limburgse Werkgevers Vereniging