Hoog tijd om nadelen plastic aan te pakken, bij voorkeur wereldwijd

21-02-2019

Kunststof staat er lelijk op. Gemaakt van olie (fossiel!), lang niet altijd te recyclen en dus de nodige CO2-uitstoot bij verbranding (klimaat!). En laten we de plastic soep in de oceanen niet vergeten die een gevaar oplevert voor het leven in zee (microplastics!) en uiteindelijk onszelf. Hoog tijd dus om hier iets aan te doen.

 

Plastic niet uitbannen

Niet door plastic uit ons leven te bannen, want daarvoor kent het materiaal te veel voordelen. Denk maar aan de lichte en innovatieve kunststoffen in auto's of vliegtuigen die leiden tot minder brandstofgebruik en lagere CO2-uitstoot. Of de isolatiematerialen die overal ter wereld het energieverbruik drukken. En kunststofverpakkingen leveren een onmisbare bijdrage aan voedselveiligheid en minder verspilling.  

 

Zoveel mogelijk hergebruiken

We moeten dus niet het materiaal bestrijden maar wel de manier waarop we het gebruiken. Die moet gericht zijn op het zoveel mogelijk hergebruiken van plastics en het voorkomen dat materiaal in het milieu belandt. Omdat het nu vaak nog moeilijk is om kunststof te recyclen komt in Europa driekwart in verbrandingsovens of op de stort terecht. Flink investeren in de mogelijkheden van mechanische en chemische recycling kan ervoor zorgen dat kunststof een grondstof wordt in plaats van afval.

 

Plastic Pact kan helpen

Helaas staan nog al te vaak wetten en regels in de weg. Over wat een afvalstof is en wat een grondstof bijvoorbeeld. En wanneer transport is toegestaan binnen landen van de Europese Unie. Zo kan het voorkomen dat iets niet in België mag worden verwerkt vanuit Nederland en andersom, terwijl dat vele malen efficiënter is en beter voor het milieu. En het klinkt niet sexy, maar Europese standaardisatie en normalisatie van kwaliteiten van regranulaat in mechanische recycling zou heel erg helpen. Heel goed dus dat vandaag een 'Plastic Pact' wordt gesloten tussen een groot aantal bedrijven en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat dat moet helpen om concrete oplossingen te stimuleren.

 

Verder kijken dan Europa

Maar we moeten verder kijken dan Europa. Immers: de lidstaten van de EU dragen slechts voor een paar procent bij aan de vervuiling van zeeën en oceanen. Door een combi van technologie en logistiek is er enorme winst te halen in grote delen van Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Dat zet pas écht zoden aan de dijk.

 

Willem Henk Streekstra

Beleidssecretaris duurzaamheid, veiligheid en grondstoffen