Bedankt Hans de Boer, succes Ingrid Thijssen!

27-03-2020

De kogel is door de kerk. Ingrid Thijssen volgt Hans de Boer op bij VNO-NCW. In de media verschijnen de commentaren over de verschillen tussen beide persoonlijkheid en ook onze leden hebben hun mening hierover. Zo hoort dat bij een publiek persoon. En er zijn natuurlijk ook grote verschillen tussen Hans en Ingrid in aanpak en stijl.

 

Heb respect

Er is een heel andere benadering bij de opvolging in familiebedrijven en grote beursgenoteerde bedrijven en publieke functies. Ik ben al lang geleden mijn vader opgevolgd bij ons mooie familiebedrijf. Hij heeft het fantastisch gedaan, ik heb een ander karakter, doe heel veel dingen compleet anders en ik hoopte en hoop dat ik het ook fantastisch doe. Mijn vader krijgt nog altijd van iedereen het respect dat hij verdient en dat voelt geweldig positief.

 

Waardeer de verschillen

Bij publieke functies lijkt het vaak de kunst om de verschillen niet te waarderen maar breed uit te meten en daarbij de voorganger te bekritiseren of juist de opvolger als minder kundig te kwalificeren. Het oordeel lijkt meer te maken te hebben met de eigen mening dan met de persoon om wie het gaat. De media lopen daarin voorop door elk negatief signaal uit te vergroten. Ook zij leggen een vergrootglas op die zaken die in hun straatje passen.

 

Andere aanpak

Ik hoop dat het voorzitterschap van VNO-NCW door de leden net zo benaderd wordt als de opvolging bij een goed familiebedrijf. Hans heeft het fantastisch gedaan, Ingrid is een ander persoon. Zij zal heel veel dingen anders gaan doen en zij gaat het met onze steun ook fantastisch doen. En mooi dat ze een vrouw is die er ook rond voor uitkomt dat je juist je vrouwelijke eigenschappen moet gebruiken om samen goede resultaten te bereiken.

 

Bedankt Hans en succes Ingrid

Vanuit de regioverenigingen zeg ik vanuit mijn hart en vanuit de benadering van het familiebedrijf: Hans, dank voor je humor, je scherpte, je persoonlijke aandacht voor iedereen en alles wat je voor VNO-NCW hebt gedaan! Ingrid, veel succes, er is veel te doen, doe het anders dan je voorganger en wederom fantastisch goed!

 

Eric van Schagen

Voorzitter VNO-NCW Brabant Zeeland