9 DEC, 2020 • Nieuws

‘Steunpakket flink verbeterd, maar niet voor iedereen voldoende’

Het aanvullende steunpakket is een stevige verbetering voor ondernemers in alle zwaar getroffen sectoren. Toch zal het lang niet voor elke individuele ondernemer voldoende zijn om zijn of haar bedrijf door deze crisis te loodsen. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de extra steunmaatregelen die de ministers Hoekstra, Koolmees en Wiebes woensdag hebben aangekondigd.

 

Zelf ingebracht

De ondernemingsorganisaties zijn hierover weken met het kabinet in gesprek geweest. Het pakket dat er nu ligt, is aanmerkelijk beter dan wat er aanvankelijk op tafel lag, en bevat veel van de punten die ze zelf hebben ingebracht. De flink hogere TVL geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober en voor ondernemers met omzetverlies in alle sectoren, dus ongeacht de SBI-code van het bedrijf. Ook gaat de drempel voor omzetverlies niet omhoog (blijft 30 procent). 

 

Voucherbank

De eerder aangekondigde versoberingen per 1 januari zijn geschrapt, waardoor de NOW niet teruggaat van 80 naar 70 procent. Goed is ook dat er een voucherbank komt van 400 miljoen euro voor de reisbranche, en dat ondernemers opnieuw maanden uitstel van betaling kunnen krijgen bij de Belastingdienst, in het eerste kwartaal. De vandaag aangekondigde extra steunmaatregelen komen bovenop de sectorspecifieke steun die eerder dit najaar al was bereikt voor de culturele sector, de evenementenbranche en de horeca (eenmalige ‘koelkastvergoeding’).

 

Door reserves heen

VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen erop dat het pakket voor veel ondernemers in bijvoorbeeld de horeca echter niet voldoende zal zijn. Zij hebben ook na de persconferentie van gisteravond nog altijd geen zicht op opening van hun zaak. ‘Als je geen omzet hebt omdat je van de overheid dicht moet, en toch een flink deel van je loonkosten en vaste lasten zelf moet ophoesten, dan houdt het een keer op. Veel ondernemers zijn inmiddels volledig door hun reserves heen.’

 

Massaal testen

Het is nu ook en vooral zaak om vooruit te kijken, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland. ‘Met slimmere maatregelen dan sectoren grofweg sluiten en massaal testen moet het mogelijk zijn om – ook als de coronacrisis nog niet voorbij is – reizen, evenementen en activiteiten in de horeca weer mogelijk te maken.’

belastingdienstbelastingencoronacrisiscoronatesthorecakabinetnoodsteunnow (noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid)reisbranchetvl (tegemoetkoming vaste lasten mkb)