22 FEB, 2022 • Column
Ook gemeenten kunnen helpen bij coronaschulden ondernemers
Nu de openingstijden weer normaal zijn, de mondkapjes niet meer verplicht en de 1,5 meter afstand afgeschaft, lijkt de winkelstraat weer zoals die was voor 2020. Maar achter het winkelend publiek, begint voor veel ondernemers fase 2 van de coronacrisis. Zij moeten leningen aflossen, uitgestelde belasting betalen en het volle pond huur betalen voor hun pand. En ondanks de aanvullende steunmaatregelen voor het in dienst houden van de werknemer en de vaste lasten, hebben veel ondernemers ingeteerd op hun vermogen en hun pensioenpot.
Ondernemerschulden
De komende jaren zijn spannend voor veel ondernemers die door coronabeperkingen dicht zijn geweest of weinig omzet hebben gemaakt. Het straatbeeld verandert snel als deze winkels, restaurants, hotels of voorzieningen toch nog omvallen en dicht moeten als inwoners al lang uit de lockdown zijn. Het vestigingsklimaat van veel plaatsen komt dan ook onder druk. Hier kan het nieuwe gemeentebestuur op een belangrijke manier helpen.
Helpen met financiële problemen
Gemeenten kunnen helpen met financiële problemen, onder andere met schuldhulpverlening en saneringskredieten via kredietbanken. Gemeenten die dit niet kunnen faciliteren, kunnen doorverwijzen naar instanties die dat wel kunnen. Ook kan het gemeentebestuur de betaling van lokale belastingen en heffingen, die vaak tijdelijk zijn gestopt, verder opschorten. Denk aan de precariobelasting, de vergoeding die veel gemeenten heffen voor het gebruik van gemeentegrond. Niet innen van toeristenbelasting helpt de gastvrijheidssector en komt een bruisende stad ten goede.
Knelpunten voor gemeenten
De krappe financiële situatie van ondernemers levert ook knelpunten op bij het uitvoeren van nieuw beleid in de gemeenten, zoals de door iedereen gewenste verduurzaming. Gemeentelijke isolatieprogramma’s voor burgers én mkb-bedrijven versnellen het energieprogramma. Ook elektrificatie van vervoer kan gestimuleerd worden op lokaal niveau. Als landelijke steunregels niet volstaan en mkb’ers kunnen aantonen dat zij de middelen daar echt niet voor hebben, laat lokale gemeenten dan een (financiële) steun in de rug geven. Zo komt zero emissie logistiek toch snel dichterbij.
Houd rekening met ondernemers
Het oplossen van de problematiek is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Houd in nieuwe coalitieakkoorden dus rekening met ondernemers in de gemeente. Laat bedrijven die gezond de coronacrisis ingingen, er ook weer gezond uitkomen.