17 SEP, 2020 • Column

Coronatest moet sneller en compenseer verzuimkosten

Het is druk bij de teststraten. Ik kan dat, na wat gesnotter, uit eigen ervaring beamen. Afgelopen week lieten al bijna 200.000 Nederlanders zich onderzoeken, om daarna dagenlang in thuisquarantaine te wachten op de uitslag van de coronatest. Ik weet, je krijgt veel gedaan met een laptop aan de keukentafel, maar thuiswerken kan lang niet in alle branches. En daar stapelen de financiële zorgen zich nu op.

 

Dagen wachten op uitslag coronatest, verzuimkosten lopen op

Werkgevers betalen het loon door van hun personeel dat op de testresultaten wacht, zonder dat de overheid deze verzuimkosten compenseert. Werknemers zitten na de coronatest soms bijna een werkweek thuis. Het duurt zelfs nog langer als ze op vakantie zijn geweest in een land met code rood of oranje. Of als iemand contact heeft gehad met een persoon die corona heeft. Tien dagen thuisblijven, aldus het RIVM.

 

Werkgever heeft geen invloed op verzuim door corona

Ik zie de onmogelijke spagaat die bedrijven maken. Niemand wil een tweede coronagolf, en met investeringen in 1,5-metermaatregelen, extra hygiëne en beschermingsmiddelen doen ondernemers er alles aan. Tegelijkertijd draaien ze op voor verzuim waar zij geen enkele invloed op hebben. Bedenk wel, de werknemers zijn niet ziek en zouden onder niet-corona omstandigheden gewoon aan het werk kunnen.

 

Productie komt onder druk te staan

Verzuim is altijd een punt van zorg voor ondernemers en corona heeft dat alleen nog maar extra prominent gemaakt. Het drijft de kosten op en zet de productie onder druk. Werkgevers moeten daarom aanspraak kunnen maken op een financiële compensatie voor deze verzuimkosten.

 

Inzetten op snelle coronatest

Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat de wachttijd na het testen afneemt. Dat kan door de labcapaciteit te vergroten, en de overheid moet inzetten op de aankoop van sneltesten. Dan weten werkgever en werknemer binnen een dag al waar ze aan toe zijn. Snelheid en duidelijkheid waar iedereen bij gebaat is.

 

Anneloes Goossens

Beleidssecretaris arbeidsmarkt

coronacoronatestloondoorbetaling bij ziekteziekteverzuim